Phone
סל הקניות שלי
שחלות-פוליצסטיות

מהו מחזור, ביוץ ווסת אצל נשים ?

בכדי להבין מה קורה בגופן של נשים הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות, חשוב להבין קודם כיצד מרחש מחזור תקין בגוף האישה.
היכולת של נשים להרות מתפתחת עוד בבטן אימן. עוד לפני לידתן נשים מפתחות כ – 7 מליון זקיקים (מהן נוצרות ביציות בהמשך) כבר בשבוע  ה- 20 להריון. עד להופעת הווסת הראשונה יישארו בגוף האישה כ – 400 מאות אלף זקיקים. ומגיל הפריון בכל שנותיה הפוריות של האישה היא תצליח לגדל כ – 400 זקיקים טובים המוכנים להפריה עד גיל המעבר ותום קבלת הווסת. אותם זקיקים נמצאים בתוך איבר הנקרא שחלה. בגוף האישה ישנה שחלה משני צידי הרחם.
מחזור תקין נמשך בין 21 ל 35 יום. זמן הדימום עצמו הנקרא ווסת נמשך כ – יומיים עד 6 ימים. היום הראשון לדימום נחשב ליום הראשון במחזורה של האישה.
מחזורה של האישה מתחלק לשלושה שלבים הורמונאליים עיקריים:
השלב הפוליקולרי – לאחר הדימום החודשי מתחילים להתפתח מספר זקיקים הנמצאים בשחלה.  יחד עם גדילת הזקיקים גודלת מחדש גם רירית הרחם שנשרה בווסת הקודמת. גדילת הזקיקים ורירית הרחם נעשית בעקבות הפרשת הורמון הנקרא FSH  מבלוטת יותרת המוח. במהלך גדילתם של הזקיקים הם מפרישים את אחד ההורמונים הנשיים המפורסמים – אסטרוגן. האסטרוגן הוא האחראי לגדילת רירית הרחם המתחדשת כהכנה לקליטה עתידית של ביצית מופרת . מתוך כמה אחדות של זקיקים גדלים, רק אחד יהפוך להיות הזקיק שיפריש ביצית להפריה עתידית. אז איך נבחרת הביצית הנכספת מבין כולם? הזקיק שמגיב הכי הרבה להפרשת הורמון ה – FSH הוא זה שהופך להיות זקיק דומיננטי ובזמן הביוץ מפריש את הביצית מתוכו, כל שאר הזקיקים שגדלו באותו מחזור יחד עם הזקיק הדומיננטי מתנוונים ונספגים לשחלה.
 
שלב הביוץ - כאשר מתקרב זמן הביוץ (זאת אומרת הזקיק והביצית שמכיל בתוכו עומדים להגיע לשיא בשלותם) מתחילה הפרשה של הורמון נוסף מבלוטת יותרת המוח הנקרא – LH. הפרשת LH קשורה בקשר הדוק ליחסים ולרמות האסטרוגן בשלב הקודם, השלב הפוליקולרי. הורמון ה – LH  גורם ליציאת הביצית מתוך הזקיק ומן השחלה לעבר החצוצרה, שם הביצית תחכה להיות מופרת על ידי זרע. אצל חלק מן הנשים התהליך של יציאת הביצית מהזקיק ומן השחלה לעבר החצוצרה עלול להיות כואב.

השלב הלוטאלי – לאחר שהביצית השתחררה מהזקיק למסע לעבר החצוצרה, תפקידו של הזקיק הדומיננטי אינו מסתיים. בהשפעת ההורמונים ה – LH  וה – FSH  הזקיק הופך למה שנקרא הגופיף הצהוב. גופיף זה מייצר הורמון הנקרא פרוגסטרון. תפקידו של הפרוגסטרון הינו להכין את הרחם להשרשה של ביצית מופרית. במידה שלא הופרתה הביצית, רמות הפרוגסטרון ואסטרוגן יורדות מאוד לאחר 14 יום, ירידה בהורמונים אלו, היא הגורמת לרירית הרחם לנשור ובעצם לדמם הנקרא – ווסת.