Phone
סל הקניות שלי
טיפול-בגאוט

כיצד נוצר הגאוט?


גאוט הינה מחלה הנגרמת עקב פגם בחילוף החומרים של ח. שתן ((Uric Acid. ח.שתן נוצרת על ידי חמצון חומרים כימיים הנקראים פורינים (Purine). פורינים הם פסולת מטבולית של פירוק מבנה הנוקליאוטידים בחומצת הגרעין של התא. זהו תהליך טבעי המתרחש בגוף באופן שוטף. הגוף אינו יכול לפרק ח.שתן מכיוון שחסר לנו את האנזים לכך. (לחיות לדוגמא יש אותו) ולכן על הכליות בעיקר נופלת העבודה לפנות את אותה חומצת שתן מהגוף.
ח.שתן מתפנה דרך שתי מערכות פינוי מרכזיות - מעט דרך הצואה ובעיקר דרך הכליות, דרך מתן שתן. ישנם מצבים, אותם אסביר מיד, בהם הגוף אינו מצליח לפנות את חומצת השתן היטב. מצב זה גורם לריכוז מוגבר של ח.שתן בסרום. חוסר פינוי מיטבי וריכוז גבוה גורם לשקיעה של ח.שתן יחד עם גבישי מונוסדיום אוראט במרווח בין מפרקי המפרקים. גבישי חומצת השתן יחד עם גבישי מונוסדיום אוראט מתגבשים בצורת סיכה קטנה, אשר לא רק חודרת למרווח המפרקי אלא גם יכולה לחדור ממש לתוך המפרק עצמו. גוף האדם אינו "אוהב" חומרים שאינם נמצאים במקומם ולכן מפעיל את מערכת החיסון בניסיונו לפנות את גבישי חומצת השתן שחדרו. כאמור התגובה החיסונית להמצאות הגבישים יוצרת דלקת חזקה מאוד המתפתחת תוך שעות.

מדוע עולה ריכוז חומצת השתן בדם?
ריכוז חומצת שתן בדם נקבע על ידי היחס בין ייצור החומצה בגוף לבין הפרשתה בשתן. ישנם מצבים בהם הגוף מייצר הרבה מאוד חומצת שתן, יותר ממה שהכליות מסוגלות להפריש, וישנם מצבים בהם תפקוד הכליות יורד ויכולת הפרשת חומצת השתן מהגוף נפגעת כתוצאה מהתפקוד הלקוי.
סיבות לירידה בתפקוד כליות יכולות להיות: אדיופטי – לא ידוע או מחלת כליות פנימית.
פינוי מופחת עלול להיגרם גם מהסיבות הבאות: אי ספיקת כליות, תרופות הפוגעות בפעילות הכליה – מדללי דם כאספירין  ותרופות משתנות הניתנות בעיקר להורדת לחץ דם. אלכוהוליזם – גורם לפגיעה בכליות.סכרת הגורמת לעודף גופי קטון וחמצת דם וסכרת כרונית הרעלת עופרת וישנם מחלות נוספות הגורמות לפגיעה בתפקוד הכליה.
סיבות לייצור מוגבר של  פורינים: אדיופטי – לא ידוע, פגעים אינזימתים שונים – פעילות אינזימתית מופחתת או מוגברת.
כמו כן ייצור מוגבר יכול להיגרם מהסיבות הבאות: מחלת פסוריאזיס, אנמיה כרונית סרטן (גידולים) ומתן תרופות נוגדות סרטן, פעילות גופנית, נטילת כמות גדולה של פרוקטוזה.